Den 7. grisefest 7. april 1900

Fra Viteboka

Den syvende store grisefest ble arrangert i 1900.


Louis Rieker var blitt leder i festkomiteen. I komiteen deltok også senere viktige personer som senere høyesterettsadvokat Michael Hansson, partileder i det Norske Arbeiderparti Kyrre Grepp og Professor Fredrik B. Wallem.

Festkomiteen 1900


Det var til denne festen komiteformann Rieker hadde formalisert de nye statuttene for ordenen og etablert indstillingskollegiet.  Kollegiet ga adgang for alle innehavere av ordenen, tidligere formend siden sist grisefest, det sittende styret i Studentersamfundet, ledere av de akademiske foreningene Studentersangforeningen, Orkesteret og Teateret, å foreslå utnevnelser til de forskjellige gradene av ordenen. Det er nettopp dette som skilte Griseordenen i fra St.Olavs Orden. Mens den kongelige St.Olavs Orden kunne deles ut for å belønne, ha politiske formål eller lignende skulle dette være praktisk talt umulig i Griseordenen på grunn av at utnevnelsene ble innstilt i fellesskap, og derav ble det uttalt at “ordener henger man på idioter”, men aldri om Griseordenen.

Til festen hadde Valdemar Gjems komponert en ny griseriddermarsj, som ble spilt under riddernes møte med H.M Grisen, mens punchen ble inntatt under tonene til M. Grøntvedts gisettevals.


Et spesielt nytt trekk ved festen i 1900 var den fiktive menyen for tallet. Menyen var skrevet på tre språk, fransk, dansk og landsmål. Dette ble særlig populært: Menyen så slik ut:


1

Menu

Potage a la Grisette au Citronflexe                         Vin du Rhone

Poisson du Pipervik…                                               Piper Heidsick

Pourqoui non roti                                                      Vin du Nord

Dindon parfume aux petit pois                              Liefbraumilch

Sossis-de-frere truffe…                                             Haut Sauternes

Raugot sucr:                                                               Chateau du Pot

Cocottes artificilles                                                   Chateau Briand

                                                                                    (slotstapning)

Bagage a la Morgue                                                  Vin du Pierre

Fromage, Pellerin, Pain Militaire

Gelee avec gateau-feminine                                   Champagne Jules Mumm

Le café du Choleringe                                              Du Froid*

             Bonbon

Stic du Dent ( stik den!)

Cigarcigarettes

*) Obs. Finis.


2

Dagens kost

Svinehalesuppe med krølhaar                                Raanehvin

Avkogt sjøulke                                                           Staaltraadvin

Ung hungalt                                                               Rødvin

Nyrøket Dingsrtud med smaa ting til                     Ringsvin ( shcloss johs bergh.)

Fersk dampkjøkkenpølse med trøfler                    So terne

Ragout med surt og sødt                                         Hvidvin

Artisjokker                                                                  Laddevin ( egenuttaptnin 1858 )

Rumpsteak med surkaal                                          Steinwein

Gele og pikekys                                                         Champagne

Kolerakaker og knæk, is*                                         Musserende Moscatel


Tandstikker


Cigarer og cigaretter

*Obs. Isen er ikke sikker.


3

Ætarlap

Svinesod med haar paa                                                          Purkjemjølk

Caskogt Sutar                                                                           Skomdrycke

Raat purkekjøtt                                                                       Røeds vin

Røikemat med duppe                                                            Trættemjølk

Nylaga tarmstappe fra eimkjøkkenet med kusop              Kallvatn

Ragge-sokker                                                                           Potøl

(ættas inkje ved landsmaale Rapastund).

Mysost, paaklin, soldatstomp.

Søtskjelve me jentesmask                                                     Sjampis

Søtsleik og atpaasleik, kassørpe*), nam-nam                    Rubla-myse


Kjæftgraver.


Kvlampinder og sugarstumper.

*) Obs. Kalsørpa e fali


Under ordenspromosjonen ble følgende utnevnt:

Storkors:

Karl Wasserfall


Kommandører:

W.C. Brøgger

Hagbart Clausen

Kristoffer Randers

Louis Rieker

Jakob Woxen

Lorentz Dietrichson


Riddere:

V.M Aubert

Vilhelm Dybwad

Th. Emil Jacobsen

Carl Lundh

Victor Nordan

Chr. Aug. Orland

Amandus Shibsted

Olaf Tveten

Carl Unger

Benjamin Vogt

Jens Wang