Lover for Det Norske Studentersamfund/2004
Sist revidert på generalforsamling 08. mai 2004.06.30
Kapittel 1: Det Norske Studentersamfunds formål og virke
§ 1-1 Det Norske Studentersamfunds formål
Det Norske Studentersamfund er stiftet med det formål ved vitenskapelige sysler og underholdende beskjeftigelse å utbre åndsdannelse og broderånd blant sine medlemmer. Det søker å være et samlingssted for studenter og eldre akademikere til ivaretagelse av felles interesser ved fritt ordskifte og praktiske tiltak.
§ 1-2 Studentersamfundets terminer
(1) Studentersamfundets årlige virksomhet deles inn i et høstsemester fra 1. juli til 31. desember, og et vårsemester fra 1. januar til 30. juni.
§ 1-3 Studentersamfundets faste fester
Studentersamfundets faste fester er Studentersamfundets stiftelsesdag den 2. oktober og Grunnlovsdagen den 17. mai. Dessuten feires en Grisefest med ordensutdeling i henhold til særskilte vedtekter for Griseordenen.
§1-4 Tilknytning til Sambandet av Norske Studentersamfunn (SaNS).
Det Norske Studentersamfund er en selvstendig del av SaNS. Studentersamfundets medlemmer utgjør dermed et lokallag av SaNS.
Kapittel 2: Medlemskap i Studentersamfundet
§ 2-1 Rett til medlemskap
Alle som er registrerte studenter, akademikere eller myndige personer som er medlem av en forening, har adgang til å bli medlemmer av Det Norske Studentersamfund (jfr. §5-1).
§ 2-2 Varighet av medlemskap
Medlemskap i Studentersamfundet gjelder for et kalenderår.
§ 2-3 Utstedelse, benyttelse og inndragning av medlemskort
(1) Ved innmelding i Studentersamfundet utstedes nummererte medlemskort som lyder på navn. Fødselsår og adresse skal også påføres medlemskortets arkivdel. Styret fører fortegnelse over medlemmene.
(2) Medlemskort skal selges ved alle åpne arrangementer på huset, hvor arrangør er en av husets foreninger (jfr. § 5-1). På slike arrangementer skal eventuell inngangspris differensieres mellom medlemmer av Studentersamfundet og andre adgangsberrettigede, til fordel for medlemmer av Studentersamfundet, med mindre annet er særskilt avtalt med Styret.
(3) Kun medlemmer av Studentersamfundet kan inneha internkort.
(4) Medlemmene kan ikke overdra eller låne bort sitt medlemskort. De må på forespørsel fremvise kortet for å kunne gjøre bruk av sinne rettigheter som medlem. Misbruk av medlemskort kan medføre inndragning. Midlertidig beslagleggelse av medlemskortet kan foretas av Styret. Slike saker kan av et hvert medlem bringes inn for og avgjøres av Desisjonsutvalget.
§2-4 Medlemskontingent
(1) Styret fastsetter medlemskontingenten for året, etter godkjenning i Representantskapet. Kontingenten kan settes lavere for studerende enn for andre medlemsberettigete.
(2) Styret påser særskilt at innehavere av Studentersamfundets ombud (jfr. § 4-2) er medlemmer av Studentersamfundet.
(3) Styret kan innvilge fritt Samfund til de studenter som av økonomiske grunner søker om det.
§ 2-5 Livsvarige medlemmer
(1) Styret kan inntil fem ganger hvert akademiske år ved enstemmighet innby som livsvarig medlem en person som har gjort seg særlig fortjent til det. Denne innbydelsen skal behandles, og kan bli trukket tilbake av, neste ordinære generalforsamling.
(2) Medlemmer av Griseordenen er livsvarige medlemmer av Studentersamfundet.
(3) Styret fører egen protokoll over de medlemmer som er nevnt i denne paragraf. Disse betaler ikke kontingent.
Kapittel 3: Andre adgangsberettigede i Studentersamfundet
(1) Styret eller de bemyndiger har adgang til alle arrangementer i Chateau Neuf, for å kunne påse at disse foregår i henhold til forskrifter og kontrakter.
Kapittel 4: Studentersamfundets ledelse og forvaltning
§ 4-1 Generalforsamlingen og dens myndighet
(1) Studentersamfundets høyeste myndighet er dets generalforsamling. I høstsemesteret holdes ordinær generalforsamling i alminnelighet innen utgangen av november, i vårsemesteret innen midten av mai.
(2) Ekstraordinær generalforsamling kan innkalles av Styret dersom det finnes påkrevet. Dessuten kan 50 medlemmer ved skriftlig krav som angir hvilke saker som skal behandles, pålegge Styret å innkalle ekstraordinær generalforsamling. Videre kan ekstraordinær generalforsamling innkalles av Desisjonsutvalget i henhold til § 4-14.
(3) Generalforsamling og ekstraordinær generalforsamling innkalles med minst fire ukers varsel. Dette skjer ved oppslag på kjente steder, samt ved skriftlig varsel til innehavere av Studentersamfundets ombud og verv. Skriftlig varsel skal også sendes foreningene til orientering.
(4) Innkalling til generalforsamling eller ekstraordinær generalforsamling skal inneholde Styrets forslag til dagsorden.
(5) Generalforsamlingen skal behandle Styrets, Desisjonsutvalgets og Representantskapets beretninger, Studentersamfundets regnskaper og andre saker som fremgår av lovene. Generalforsamlingen skal også fastsette rammebudsjett for Styret. Generalforsamlingen kan ellers behandle alle saker som angår Studentersamfundet, og som er fremmet innen de angitte frister. De behandlete beretningene vedlegges protokollen, eventuelt med generalforsamlingens bemerkninger.
(6) Sakspapirene til generalforsamlingen skal være styret i hende senest to uker før generalforsamlingen og være tilgjengelig senest en uke før.
(7) Foruten de saker som ellers er nevnt i lovene, kan forslag om forandring av Studentersamfundets lover bare avgjøres på generalforsamling.
(8) Ellers gjelder reglene i kapittel 7 og 8.
§ 4-2 Studentersamfundets organer, ombud og verv
(1) Studentersamfundet ledes av disse faste, alminnelige organer:
- Styret
- Desisjonsutvalget
- Representantskapet og dets sekretariat.
(2) Medlemskap i disse organer kalles ombud. Ingen kan samtidig inneha mer enn ett ombud.
§ 4-3 Valg av formann og styre
(1) Styret velges av Generalforsamlingen. Det består av formann, viceformann, økonomiansvarlig, eksternansvarlig, foreningsansvarlig, pr- og markedsføringsansvarlig og koordinator. Funksjonstiden for et styremedlem er ett år.
(2) Formann velges i høstsemesteret. Tre styremedlemmer velges hvert semester. I høstsemesteret velges viceformann, koordinator og pr- og markedsføringsansvarlig. I vårsemesteret velges økonomiansvarlig, foreningsansvarlig og eksternansvarlig. På hver generalforsamling nedsettes en valgkomité bestående av 3 personer som skal innstille til valg av styre og andre personvalg til neste generalforsamling. Valgkomiteen gis myndighet til å supplere seg selv. Styret innstiller til valg av valgkomité
(3) Formann og alle styremedlemmer velges ved særskilt valg. Valgene foregår i rekkefølge nevnt i 2. ledd.
(4) Hvis et styremedlem fratrer sitt verv, så skal det avholdes et medlemsmøte innen tre uker for å velge et nytt ombud.
§ 4-4 Styrets oppgaver
(1) Styret leder Studentersamfundets virksomhet og representerer Studentersamfundet utad.
(2) Styret sørger for at Studentersamfundets lover blir fulgt.
(3) Styret fører protokoll for sine egne møter, og har ansvar for at det føres protokoll fra generalforsamlinger og medlemsmøter. Styrets protokoller skal være tilgjengelig umiddelbart etter neste ordinære, vedtaksgyldige styremøte. På dette tidspunkt vil de bli oversendt til representantskapet og Desisjonsutvalget.
(4) Styret har den avgjørende myndighet i den daglige forvaltning av Studentersamfundet.
(5) Dersom ikke annet er bestemt i lover eller vedtak, kan Styret oppnevne midlertidige arbeidsgrupper eller enkeltpersoner for å ivareta oppgaver innenfor Styrets arbeidsområde.
(6) Styret har ansvar for at det foreligger semesterberetninger fra Studentersamfundets organer.
(7) Styret innstiller til romfordeling i Chateau Neuf og representantskapet vedtar denne. Avgjørelser om romfordeling kan ankes inn for medlemsmøte eller generalforsamling.
(8) Styret forhandler frem kontrakter med den enkelte forening, jfr. kapittel 5.
(9) Økonomiansvarlig leder de løpende forretninger som vedkommer Studentersamfundets økonomi.
(10) Formannen er bemyndiget til å forplikte Studentersamfundet økonomisk og til å motta og anlegge søksmål på Studentersamfundets vegne. Denne myndighet kan delegeres ved skriftlig fullmakt til et eller flere styremedlemmer, om formannen skulle være indisponert.
(11) På generalforsamlingen gir Studentersamfundets formann beretning om Studentersamfundets virksomhet i semesteret.
(12) Økonomiansvarlig fremlegger på generalforsamlingen regnskap for Studentersamfundet og gir en redegjørelse for Studentersamfundets økonomiske stilling.
(13) Styret holder arkiv for Studentersamfundets virksomhet.
(14) Styret har ansvar for drift og vedlikehold av Studentersamfundets boksamling.
§ 4-5 Økonomiske disposisjoner
(1) Dersom ikke annet er bestemt i lovene skal Styret ansette Studentersamfundets lønnede funksjonærer, utferdige instruks for dem og fastsette deres lønn. Honorering av Studentersamfundets aktive kan kun vedtas av generalforsamling etter innstilling fra Styret.
(2) Styret forvalter Studentersamfundets faste eiendommer. Vedtak om å pantsette eller selge Studentersamfundets faste eiendommer kan bare treffes av generalforsamlingen etter innstilling fra Styret. Det samme gjelder vedtak om å stile garanti for andres forpliktelser, samt opptagelse av større lån.
(3) Økonomiansvarlig skal om høsten legges frem rammebudsjett for kommende år til godkjenning av generalforsamlingen.
(4) Revidert rammebudsjett skal av økonomiansvarlig legges frem for godkjenning på generalforsamling i vårsemesteret.
(5) Styret vedtar etter interne budsjettforhandlinger sitt eget budsjett innenfor de rammene generalforsamlingen har lagt.
§ 4-6 Representantskapets sammensetning.
(1) Representantskapet består av et medlem fra hver forening og et medlem fra Studentfestivalen i Oslo.
(2) Lederen i en forening er automatisk foreningens medlem i representantskapet med mindre foreningen selv utpeker et annet styremedlem til oppgaven. Representanten plikter å sende et annet styremedlem som vara ved forfall.
(4) Representantskapet velger hvert semester et sekretariat på inntil tre medlemmer
(5) Representantskapet velger kandidater til andre oppgaver blant sine medlemmer i den grad representantskapet finner det nødvendig.
(6) Representantskapet kan innvilge utvalg av Det Norske Studentersamfund møte- og stemmerett på representantskapets møter
§ 4-7 Representantskapets arbeidsordning
(1) Representantskapet har faste møter annenhver uke i perioden15. januar til 30. juni og i perioden15. august til 15. desember.
(2) Representantskapet er vedtaksdyktige når minst seks -6- medlemmer er til stede.
(3) Det skal føres protokoll fra alle møter i representantskapet.
(4) Et medlem av representantskapet eller representantskapets sekretariat fremfører representantskapets semesterberetning på generalforsamlingen i det Norske Studentersamfund.
(5) Vedtakssaker skal innmeldes skriftlig til representantskapets sekretariat minst åtte – 8 - dager før det behandles.
(6) Representantskapets sekretariat innkaller til representantskapsmøter. Fullstendig innkalling med sakspapirer skal foreligge minst syv -7- dager før saksbehandling.
(7) Representantskapets sekretariat skal fungere som møteledelse og referenter på representantskapsmøtene. Sekretariatet har ikke stemmerett på møtene.
§ 4-8 Representantskapets oppgaver
(1) Representantskapet bør megle i konflikter mellom foreningene og mellom foreningene og styret.
(2) Foreningene kan fremlegge saker for representantskapet til behandling, og representantskapet plikter å behandle slike saker. Representantskapet skal påse at foreningene likebehandles ut fra de rettigheter og plikter foreningene har i henhold til kontraktene.
(3) Dersom Studentersamfundet ikke lenger har et fungerende styre, skal representantskapet ta over styrets oppgaver inntil et nytt styre er valgt (jfr. § 4-14, 5. ledd). I denne perioden kan representantskapet ikke inngå eller si opp økonomiske eller juridiske bindene avtaler på vegne av Det Norske Studentersamfund.
(4) Et medlem fra representantskapet har møterett på styrets ordinære møter. Representantskapet velger hvem som skal møte på styrets møter, blant sine medlemmer eller sitt sekretariat..
(5) Styret skal rådføre seg med representantskapet i saker av viktighet som angår forholdet mellom huset og foreningene.
(6) En representant fra styret har møteplikt og talerett på Representantskapets møter. Styret velger hvem som skal møte på Representantskapets møter. Denne representanten skal orientere om styrets arbeid. Styret skal hver annen måned informere representantskapet om husets økonomi, eller straks dersom det skjer vesentlige endringer.
(7) Representantskapet skal behandle alle henvendelser fra styret. Representantskapet skal komme med en innstilling om styrets investeringsbudsjett og reviderte investeringsbudsjett.
(8) Representantskapet vedtar romfordelingen på Chateau Neuf innstilt av styret. Avgjørelsen om romfordelingen kan ankes inn for medlemsmøtet eller generalforsamlingen.
§ 4-9 Revisor og dennes oppgaver
Revisor engasjeres av Styret, men engasjementet må godkjennes av Desisjonsutvalget. Studentersamfundets revisor skal være en statsautorisert eller registrert revisor.
§ 4-10 Regnskapene og deres behandling
(1) Studentersamfundets regnskapsår går fra 1. januar til 31. desember. Styret er ansvarlig for at Studentersamfundets regnskaper skal være revidert innen utgangen av mars.
(2) Studentersamfundets reviderte regnskaper forelegges Desisjonsutvalget og generalforsamlingen i vårsemesteret. Halvårsregnskap for perioden 1.1.-30.6. forelegges Desisjonsutvalget og generalforsamlingen i høstsemesteret.
(3) Desisjonsutvalget behandler Studentersamfundets reviderte årsregnskaper og vurderer disse på grunnlag av revisors anmerkninger. Desisjonsutvalgets innstilling skal kunngjøres for generalforsamlingen. Generalforsamlingen fatter endelig vedtak.
§ 4-11 Økonomiske uregelmessigheter
(1) Alvorlige feil eller misligheter av økonomisk art skal innberettes til Desisjonsutvalget. Enhver i Studentersamfundet som oppdager slike forhold, plikter å underrette Desisjonsutvalget.
§ 4-12 Storebror
Storebror er en ærestittel som til enhver tid innehas av en person med tilknytning til Studentersamfundet og som har gjort seg bemerket i samfunnet i og utenfor universitetet. Studentersamfundets generalforsamling velger storebror hvert tredje år. Gjenvalg er mulig. Storebror sitter som fast medlem av Desisjonsutvalget (jfr. § 4- 13, (1)).
§ 4-13 Desisjonsutvalgets sammensetning, valg og arbeidsordning.
(1) Desisjonsutvalget består av fem medlemmer. Av disse velges fire på generalforsamling, blant aktive som har vært medlem av Studentersamfundet i minst tre semestre eller innehatt ombud. Ombudstiden er to år. Storebror er fast medlem av Desisjonsutvalget.
(2) Desisjonsutvalget velger hvert år selv sin formann, viseformann og sekretær.
Desisjonsutvalget er beslutningsdyktig når minst tre medlemmer er tilstede. Ved stemmelikhet har Desisjonsutvalgets formann dobbeltstemme. Desisjonsutvalget fører protokoll over sine forhandlinger og begrunner sine vedtak.
§ 4-14 Desisjonsutvalgets oppgaver
(1) Desisjonsutvalget behandler forhold som blir brakt inn for det etter § 4-11. Det kan med endelig virkning beslutte at forholdet ikke bør lede til noen forføyning fra Studentersamfundets side, eller gi innstilling til Studentersamfundet om hva som bør foretas. Innstillingen behandles i tilfelle på ekstraordinær generalforsamling som sammenkalles av Desisjonsutvalget. En slik generalforsamling ledes av Desisjonsutvalgets formann, med mindre denne selv er part i saken.
(2) Desisjonsutvalget fører egen protokoll over lovendringer. Straks slike er vedtatt, skal Styret sende dem til Desisjonsutvalget som oppdaterer lovene i to eksemplarer. Eksemplarene undertegnes av Desisjonsutvalgets formann og Det Norske Studentersamfunds formann. Ett eksemplar oppbevares av Desisjonsutvalget og ett eksemplar oppbevares i Det Norske Studentersamfunds arkiv.
(3) Desisjonsutvalget kan kreve seg forelagt alle protokoller for Studentersamfundet og dets organer.
(4) Ved tvil om tolkningen av Studentersamfundets lover kan ethvert av Studentersamfundets organer, jfr. § 4-2, eller minst 10 medlemmer, bringe saken inn for Desisjonsutvalget til avgjørelse. Utvalget utreder da saken og leverer sin avgjørelse til Styret og Representantskapet. Desisjonsutvalgets avgjørelse er endelig, og skal også legges frem på det førstkommende medlemsmøte eller generalforsamling.
(5) Dersom Studentersamfundet ikke har et fungerende styre, er det Desisjonsutvalgets oppgave å fortest mulig kalle inn til ekstraordinær Generalforsamling slik at et nytt styre kan velges. Denne ekstraordinære generalforsamlingen skal ledes av Desisjonsutvalgets formann.
(6) Ved tvil om tolkingen av STUDiOs lover skal saken bringes inn for Desisjonsutvalget for avgjørelse. Utvalget utreder da saken sin avgjørelse inn for styret i STUDiO og DNS. Desisjonsutvalgets avgjørelse endelig og skal legges frem på det forstkommende årsmøte i STUDiO.
Kapittel 5: Foreninger og utvalg
§ 5-1 Foreningene
(1) Med forening menes i disse lover de foreninger som har kontrakt med Styret, jfr. § 5-2.
For å kunne inngå kontrakt med Styret, må foreningen være tilknyttet Universitetet i Oslo. Foreningen må også ha et ideelt formål, og ha en selvstendig økonomi.
(2) Det Norske Studentersamfund står ikke ansvarlig for den enkelte forenings drift eller økonomiske disposisjoner.
§ 5-2 Kontrakter
(1) Alle foreninger som fast skal disponere lokaler i Chateau Neuf skal ha inngått kontrakt med styret.
(2) Kontrakter inngått i henhold til § 5-1 skal inneholde foreningens plikter og rettigheter. Blant foreningens plikter skal være å overholde norsk lov og Studentersamfundets lover.
(3) Kontraktene reforhandles i henhold til den enkelte kontrakt, eller ved vesentlige endringer av foreningens virksomhet og/eller betingelser.
§ 5-3 Utvalg
(1) Styret og Generalforsamlingen har mulighet til å opprette utvalg av Det Norske Studentersamfund.
(2) Utvalgene er enheter direkte underlagt Det Norske Studentersamfund. Utvalgene plikter å overholde norsk lov og Studentersamfundets lover.
(3) Styret i Det Norske Studentersamfund skal godkjenne rammebudsjett og regnskap for utvalgene.
Kapittel 6: Studentfestivalen i Oslo (STUDiO)
§ 6-1
Studentfestivalen i Oslo er et utvalg av Studentersamfundet.
§ 6-2 Studentfestivalen i Oslo (STUDiO) sin økonomi
(1) Studentfestivalen i Oslo (STUDiO) sine midler skal forvaltes i et fond med egne retningslinjer. Overskudd fra Studentfestivalen i Oslo (STUDiO) skal føres inn i dette fondet.
Kapittel 7: Medlemsmøter.
§ 7-1 Medlemsmøter
Medlemsmøter behandler saker som det finner av viktighet for Studentersamfundet. Det kan gjøres bindende vedtak i saker som vedrører Studentersamfundet med mindre endelig avgjørelse i saken ifølge lovene er forbeholdt generalforsamlingen eller et bestemt organ. Medlemsmøtene kan benyttes til informasjonsutveksling Studentersamfundets organer imellom og overfor medlemmene.
§ 7-2 Kunngjøring av medlemsmøter
(1) Styret avholder minst to medlemsmøter hvert semester. Styret plikter å avholde medlemsmøte innen 3 uker når dette kreves skriftlig av Representantskapet, Desisjonsutvalget eller minst 25 medlemmer. Medlemsmøter skal kunngjøres minimum 14 dager før det avholdes.
(2) Foreløpig dagsorden skal kunngjøres 7 dager før møtet. Ethvert medlem kan kreve at en sak eller forslag til vedtak settes opp på foreløpig dagsorden dersom det er Styret i hende innen klokken 12 den dag foreløpig dagsorden senest skal kunngjøres.
§ 7-3 Dagsorden
Når møtet er satt, vedtas dagsorden med alminnelig flertall. Deretter kan ingen ny sak føres opp som eget punkt, men må i tilfelle tas opp under eventuelt til slutt. Det kan da ikke holdes noen avstemning. Saker som står på den vedtatte dagsorden, kan senere bare strykes med 2/3 flertall. Det samme flertall kreves til en senere endring av rekkefølgen mellom sakene.
§ 7-4 Forslag til vedtak
Kun kunngjorte forslag kan vedtas. Forslag som har vært kunngjort, kan ikke trekkes tilbake før på møtet. Når et forslag som står på den foreløpige eller vedtatte dagsorden trekkes tilbake, kan det opprettholdes av et annet medlem dersom det gjøres straks.
§ 7-5 Møteledelsen og retten til å tale
(1) Formannen, viseformannen eller i deres forfall et av Styrets andre medlemmer leder møtet. Møtet kan likevel vedta å velge en ordstyrer utenfor Styret. Enhver plikter å følge ordstyrers henstillinger om å utvise møtedisiplin.
(2) I saker hvor debatt er ført særskilt opp på dagsordenen, eller hvor Studentersamfundet skal treffe et vedtak, har enhver som har adgang til å være tilstede, rett til å få ordet. Dersom flere forlanger ordet samtidig, avgjør ordstyrer rekkefølgen. Ordstyrer må ha møtets samtykke til å stanse inntegningen av nye talere eller til å begrense taletiden.
(3) Møtet kan etter forslag fra ordstyrer og med 2/3 flertall stanse debatten også med virkning for inntegnede talere, når det finner at den foreliggende sak er tilstrekkelig belyst. På samme vilkår kan taletiden begrenses med virkning for allerede inntegnede talere.
(4) Enhver kan forlange ordet til forretningsorden utenom den ordinære talerekke. Dog kan ingen på denne måten uten møtets samtykke tale i mer enn to minutter, eller mer enn to ganger i samme sak.
§ 7-6 Protokolltilførsler
Under behandlingen av enhver sak på dagsordenen har et medlem rett til ordet for å få en navngitt uttalelse som vedrører saken, tilført Studentersamfundets møteprotokoll. Den må ikke formes slik at den kan oppfattes som utgått fra Studentersamfundet selv. Den kan så lenge møtet ikke er hevet, forlanges fremlagt til underskrift også av andre medlemmer. Underskriftene må avgis samme aften.
§ 7-7 Særregler om resolusjoner
(1) Resolusjoner er alle selvstendige meningsytringer som vedtas av møtet og som direkte tar sikte på utenverdenen. Resolusjonsforslag skal være Styret i hende til innen klokken 12 den dag foreløpig dagsorden senest skal kunngjøres. Resolusjonsforslag skal kunngjøres på foreløpig dagsorden. Forslag til endret ordlyd må være Styret i hende senest 48 timer før møtet settes og skal kunngjøres senest 24 timer før møtet settes.
(2) Studentersamfundet kan ikke stryke slike forslag av dagsordenen uten realitetsbehandling, med mindre det besluttes med 2/3 flertall.
(3) Under behandlingen av resolusjonsforslag kan endringer som utelukkende angår språkformen eller bare sløyfer enkelte ord eller setninger, gjøres dersom ikke forslagsstilleren motsetter seg det. Er det flere forslagsstillere, kan slike endringer bare gjøres dersom ikke noen av dem motsetter seg det.
§ 7-8 Særregler om mistillitsvota
(1) Forslag om å uttale mistillit til Styret, et annet organ eller til en enkelt ombudsmann eller innehaver av et verv, skal være Styret skriftlig i hende senest syv dager før møtet. Styret har da plikt til å kunngjøre dette straks, og hvis mulig underrette den det gjelder. Enhver kan imidlertid når som helst sette sin stilling inn på utfallet av behandlingen av en sak.
(2) Har noen trådt tilbake i henhold til denne paragrafen, skjer nyvalg etter §4-3, 4. ledd.
Kapittel 8: Stemmerett, valgbarhet, valg og avstemninger
§ 8-1 Stemmerett og valgbarhet
(1) Stemmeberettigede og valgbare i Studentersamfundet er alle gyldige medlemmer av Studentersamfundet. Med gyldige medlemmer menes medlemmer som har betalt kontingenten for inneværende år og livsvarige medlemmer.
(2) For å være stemmeberettiget på generalforsamling eller ved mistillitsvotum må man dessuten ha vært gyldig medlem av Studentersamfundet senest to uker før henholdsvis generalforsamlingen eller medlemsmøtet hvor mistillitsvotumet skal behandles.
(3) Ved medlemsmøte eller ekstraordinær generalforsamling før 15. februar har man imidlertid alltid stemmerett og er valgbar dersom man var gyldig medlem det foregående år.
§ 8-2 Avstemning
(1) Avstemning skjer i alminnelighet ved håndsopprekning med medlemskort. Skriftlig avstemning skal finne sted dersom minst 10 medlemmer krever det. Ved personvalg hvor det er foreslått flere kandidater enn det skal velges, skal avstemningen alltid være skriftlig. Dog skal det ved personvalg være skriftlig avstemning i ethvert tilfelle dersom dette kreves av et medlem. Ved skriftlig avstemning skal det sikres at ingen avgir mer enn én stemme. Avstemningens åpning og avslutning skal erklæres av dirigenten. Utenfor dette tidsrom kan stemmegivning ikke skje. Innenfor dette tidsrom kan ingen tale unntatt til avstemningsorden.
(2) Det kan ikke stemmes ved forfall, verken ved fullmektig eller ved deponering av stemmeseddel.
§ 8-3 Personvalg
Har ingen absolutt flertall ved et valg der en person skal velges, foregår det omvalg mellom de to som har fått flest stemmer. Blir det da stemmelikhet, foretas nytt omvalg mellom de samme to kandidater. Ved fortsatt stemmelikhet avgjøres valget ved loddtrekning.
§ 8-4 Fritagelse for valg, forfall og fritagelse etter valg.
(1) Ingen kan velges mot sin vilje, og er noen valgt uten å være spurt, kan vedkommende avslå valget dersom det blir gjort straks denne blir underrettet om det. Nyvalg skal da foretas snarest og kan skje på vanlig medlemsmøte.
(2) Styret kan etter skriftlig søknad innvilge fritak fra ombud og verv. Det skal da gjøres nyvalg etter §4-3 4. ledd.
§ 8-5 Beslutningsdyktighet, nødvendig flertall og stemmelikhet
(1) For at et vedtak på generalforsamling skal være gyldig må minst 75 stemmeberettigede ha avgitt stemme, eller minst 50 ha stemt for vedtaket.
Dette gjelder ikke ved personvalg, regnskapsfastsettelse og opprettelse eller nedleggelse av særutvalg. Ved vedtak om endring i lovene, samt vedtak etter § 4-5, 2. ledd, kreves 2/3 flertall. Ellers kreves til vedtak bare alminnelig flertall dersom ikke annet er bestemt i lovene.
(2) Ved stemmelikhet gjør stemmen til Studentersamfundets formann utslaget. Dette gjelder ikke ved personvalg.
§ 8-6 Ikrafttredelse
Disse lover trer i kraft straks generalforsamlingen er hevet, og erstatter alle tidligere lover for Studentersamfundet.
Vi bekrefter at lovene over (side 1-9) stemmer med generalforsamlingens revidering 08 mai 2004. Alle sidene er signert med våres initialer og siste side med navn og dato.
Espen Røsbak Elisabeth Strand Vigtel
Formann, DNS 2004. Formann, Desisjonen 2004