St. Ølvar
En gang for lenge, lenge siden, var det en ung student med navn Ølvar. Ølvar var godt likt på Blindern, og både professor og medstudent visste at hans tørst for kunnskap var like stor som hans tørst for øl. Han brukte derfor like mange timer på Chateau Neuf som på lesesalen.
Når Ølvar skulle på utveksling dro han til den sjarmerende lille byen Bryggersheim, hvor han la ut på en pilegrimsferd(pub-til-pub) for å lære den gamle og hellige kunsten å brygge. Dette fikk han 10 studiepoeng for. Veiledet av humleånder og maltmuser krysset Saint Ølvar det robuste landskapet av byggåkerer og humlehager på jakt etter ølmesternes visdom, alt på universitetets regning.
Etter å ha brukt flertallige semestere på en reise fylt med kunnskap og fyll trådte Saint Ølvar frem som en mesterbrygger med dyp forståelse for alkymien som gjorde vann, malt, humle og gjær om til flytende gull. Det var da vår kjære student mottok en guddommelig åpenbaring: hemmeligheten til fellesskap og hygge er godt øl! Ølet er nøkkelen til å knytte bånd mellom mennesker! Drevet av plikt og kjærlighet til studentfellesskapet, vendte Saint Ølvar tilbake til Chateau Neuf med en magisk oppskrift og et hellig løfte. Han sverget å vie sitt liv til å brygge det beste ølet for studentene, koste hva det koste vil. Bryggeriet ble Saint Ølvars kirke, der han arbeidet dag og natt for å perfeksjonere sitt håndverk. Det sies at hele Chateau Neuf var fylt av duften av bryggemagi, og lyden av boblende gjæringstanker og klinkende glass ekket gjennom Neufs ganger. Historiestudentene ved UiO mener at dette beviser at Chateau Neufs ventilasjonssystem var drit allerede den gang.
Ølvar var på Chateau Neuf så ofte at Slottsmester sluttet å registrere når han kom og gikk. Derfor er det ingen som vet nøyaktig hva som skjedde med Ølvar, men legendene sier at han ble ett med åndene i Sluket, og våkter over studentene og deres brygg til den dag i dag. Siden den gang finnes det flertallige rapporter om St. Ølvars mirakler, og på slutten av 90-tallet annonserte rektor ved Universitetet i Oslo at Ølvar var en Sankt og skal hylles dermed. Siden den gang fikk St. Ølvar mange følgere, og i 2011 ble etablerte St. Ølvars Orden formelt sin egen forening - Kristianiastudentenes Haandbryggerlaug.