Knabbejuletrefest

Fra Viteboka
Jula 2010 blei juletreet på Fredrikke-plassen kuttet ned, og toppen av grana forsvant sporløst. Universitetet i Oslo måtte gå til anskaffelse av nytt juletre, men det blei aldri avklart hvem som sto bak knabbinga

"Nå har vi vasket gølvet og vi har børi ved,

og vi har sendt ut formand for å knabbe tre'.

Så sett vi oss og hvile og pilse på ei stund,

imens je stenge huset, så SM får en blund."

(Alf Prøysen, 1939)

Ja, lite visste vel du at Alf Prøysen var medlem av DNS da han skrev sitt hittil upubliserte førsteutkast av den folkekjære Julekveldsvisa, på knabbejuletrefest i 1939. Dessverre brøt krigen ut, og innen sangen ble publisert i 1951 hadde Prøysen av pr-årsaker (stry) valgt å distansere seg fra studentkulturen på Chateau Neuf, allerede 12 år før bygget ble påbegynt.

Knabbejuletrefest er en årlig juleavslutning arrangert av Interngruppa. Mens styret med styreleder i spissen er ute på tokt, sørger IG for julestemning av typen juleverksted og noe mat. Denne festen er noe mer uformell enn galla, selv om det også her kan utvikle seg festtaler og utagerende skåling. En av tradisjonene knyttet til denne anledningen er tilbedelse av juletreet, og dette skal være knabbet/berget/lånt/stjålet av styret.

Uoffisiell kleskode de siste årene har vært pent/julebordsantrekk.

Historie

Det var en gang en vinterkveld sent på 90-tallet (noen hevder også enda tidligere). Det var i forbindelse med juleverksted og dugnad i Bokcafeen til jul at man hadde samlet seg, vasket, lagde julepynt, drakk gløgg og hørte på julemusikk. På den tiden var det en juletreselger som holdt til på Frigg-feltet bak Chateau Neuf. Det var også en formand. En særs kreativ formand og en formand som var glad i litt rampestreker, akkurat slik alle små nissebarna er i juletida. Denne formanden hadde vært med på juleverkstedet og satt plutselig der for seg selv og tenkte hvor synd det egentlig var at man ikke hadde noe tre å henge pynten på!

Så, sent, sent på kvelden gikk han ut. Han gikk ut med vinterjakken og snøstøvlene på. Forsiktig listet han seg i retning hvor alle juletrærne befant seg og knabbet med seg et tre. For et tre måtte man jo ha! Dette til stor entusiasme blant de andre tilstedeværende på juleverkstedet og med ett ble det kjempefest og alle danset rundt juletreet og sang av full hals og feiret avslutningen på året til enda lengre ut på natten.

Allerede året etter hadde det blitt en tradisjon, og formand etter formand har blitt pisket ut i vinternatten for å gjøre sin ugjerning (det skal sies at noen har også kjøpt et tre i alle hemmelighet og gjemt dette bak Chateau Neuf før man løp ut og latet som man knabbet).

På et tidspunkt mange år etterpå, utpå 2000-tallet, tok festen en annen form og ugjerningen eskalerte til å knabbe et allerede ferdigpyntet tre. Om dette skulle være en naturlig progresjon, eller om juleverkstedtradisjonen hadde opphørt vites ikke - men siden den tid har Knabbejuletrefesten (som den etterhvert ble kalt) blitt en tradisjon i form som en nesten uhøytidlig galla. Det har gjennom årene variert noe om det er sittende styre eller påtroppende styre som berger juletreet. Nå for tiden gjøres det av de som måtte befinne seg i et styreverv i DNS når festen starter.