Livkjole

Fra Viteboka

Livkjole, også kalt kjole og hvitt, kjole og sort og snippkjole, er et formelt antrekk for menn som brukes ved festlige eller høytidelige anledninger (galla). Ved anledninger hvor menn bruker snippkjole skal kvinner bruke sin beste ballkjole.

Bakgrunn

Kjole og kjol er gamle danske og norske betegnelser på knelange herrejakker med oppslag på ermene, og vide skjøter. Slike frakker ble kalt justaucorps og ulike varianter av disse var moteplagg på 1600- og 1700-tallet. Justaucorpsene endret gradvis snitt og utviklet seg fra omkring 1800 til blant annet snippkjoler i vestlig herremote og side staskofter i skandinaviske og andre bondedrakter.

Enkeltplagg og bruk

Antrekket består av sort livkjole, sorte bukser med silkegalloner (på smokingbukser er det en rad med silkegalloner, mens på bukser til snippkjoler er det to på hver ytterside av buksen), hvit skjorte med bryst og enkle mansjetter i piké og knekkrage, hvit sløyfe (sort sløyfe brukes til livkjole i rene herreselskap, eller til smoking), sort eller hvit vest etter de ulike omstendighetene, sorte silkestrømper, lakksko så sant begivenheten begynner etter klokken 18, flosshatt skal benyttes så lenge man er utendørs. Hvite hansker skal alltid benyttes sammen med flosshatt utendørs. Skal dessuten benyttes ved dans innendørs. Dette brukes sjeldnere nå for tiden. Lommeur med lenke, mansjettknapper og skjorteknapper skal aller helst være i gull.

Snippkjole skal benyttes fra klokken 18, men også ved vielser, seremonier og så videre som begynner etter klokken 15.

Uttrykket «kjole og hvitt» er i dagligtale sidestilt med «snippkjole» selv om dette ikke er korrekt. Snippkjole er kun selve jakken. «Kjole og hvitt» og «kjole og sort» henspiller på bruksområdet, det vil si vestens farge. Om det er damer til stede, skal man bruke hvit vest, om det kun er menn til stede, som i herreklubber, frimureriet, Odd Fellow og så videre, benyttes det sort vest.

Bunad er i Norge sidestilt med snippkjole til galla. Dette er ofte tilfelle også internasjonalt, men dette er da som regel spesifisert i invitasjonen.

Annen bruk

Klassiske musikere, tryllekunstnere og frimurere bruker ofte livkjole når de opptrer eller under seremonier. I vitsetegninger og politiske karikaturer blir gjerne rike menn tegnet med snippkjole, stokk og flosshatt. Dette var den herskende overklassens fornemste standardantrekk på 1800- og 1900-tallet og ble for mange et symbol på rikdom, makt og vestlig kapitalisme. Også Uncle Sam, personifikasjonen av USA, blir tradisjonelt framstilt med livkjole og flosshatt, gjerne i fargene fra det amerikanske flagget.

Handle livkjole

Det Norske Studentersamfund har et lojalitetskort på 20% hos House of Singles for alle mænd som vil klæ sig i kjole og hvitt. Dette er et fysisk kort som kan lånes ut til alle aktive som ønsker å benytte seg av rabatten. Rabatten gjelder alle slags finklær, også f.eks. dresser, smokinger, skjorter, sko, slips etc. Ta kontakt med viceformand om du ønsker å låne dette kortet.

For quinder i lignende ærend finnes det studentrabatt på Coast som er nesten like bra.

Kjekt å vite når du handler hos House of Singles:

 • Det finnes to filialer: Én i Kirkegata (i sentrum, må ikke forveksles med Kirkeveien), og én Karenslyst allé på Skøyen. Det er det samme hvor du havner når du bruker kortet.
 • House of Singles tilyr en «full pakke» som inkluderer alt du trenger til livkjolen unntatt sko. Dette er altså bukse, skjorte, vest, sløyfe, skjorteknapper, mansjettknapper og selve livkjolen.
 • Ring dem først for å spørre hvor mye det koster. Pakkeprisen utløses ved «preorder».
  • Prisen skal være 4990,–
  • Prisen med 20 % lojalitetsrabatt skal være ca. 3990,–
  • Skriv ned navnet på den du snakker med.
 • Når du kommer i butikken og sier at du har snakket med dem på telefonen, kler de deg opp og spør om du er fornøyd.
  • De har sannsynligvis satt på deg ei bukse med ett silkebånd per buksebein. Dette er ei smokingbukse. Spør etter ei bukse med to silkebånd på hvert bein.
  • De har sannsynligvis satt på deg et ferdigknytt sløyfe (clip-on). Spør etter ei ordentlig sløyfe du kan knyte selv. (Trenger du lære å knyte sløyfe? Spør noen du skal på galla med.)
 • Når du betaler skal det være én varelinje på hele beløpet for full pakke, ikke en varelinje per plagg.
 • Oppsying av buksebeina er inkludert i prisen.
 • Det kan hende de tilbyr ekstra skredding for å tilpasse plagget til kroppen din. Dette er som regel verdt prisen.
  • Du er et spesielt snøfnugg, takk ja.
  • Det burde koste under 500 kroner.
 • Kjøp lakksko hvis du har råd
  • Gå inn lakkskoene før galla