Biljard
Biljard på Samfundet har en lang og merkelig historie. Den eldste fortegnelse, visstnok fra 1828, over Samfundets eiendeler lyder således:
INVENTARIUM
- En stor Punsche-Bolle, betitlet Constitutions-Bollen, med tilhørende Laag.
- En Billiard med Tilbehør, bestaaende af a) Billiard-Regler, b) 8 Lyseplader, c) 6 Queuer, d) 9 Baller (NB 5 smaae og 4 større) e) en Billiard-Tavle, f) et Billiard-Dække af Strie.
- 2 rødmalede og 1 blaamalet Bogskab.
- Et lidet rødmalet Skab til at opbevare Aviserne.
- Et lidet umalet Skab til Brug for Samfundsbudet.
- 3 rødmalede Schak-Borde med Skuffer og tilhørende Schak-Brikker.
- 1 rødmalet Schak-Bord indrettet til Chak en quatre, med Skuf og tilhørende 2 Sær Schakbrikker.
Utover på 1860-tallet hadde Samfundet fått anskaffet nytt bygg, som studentene kalte et slott, hvor biljard igjen skulle være aktuelt. I lang tid var det alminnelig for studenter å spise sin middag på Samfundet, og å samles til en hyggelig passiar ved en kopp kaffe etterpå i et værelse ved siden av spisesalen i 1ste etage. Det var det " grønne værelse." Til underholdning ville man gjerne ha biljard i restauranten, og Wollert Konow og Paul Koht fremsatte forslag i Samfundet om anskaffelse av biljarden, men dette vakte megen motstand. Biljardspill ble av mange betraktet som noe utilbørlig, som værre enn drikk og dobbel. Og man anførte forut de moralske grunner også opportunistiske, som f. eks. N. R. Heyerdahls frykt for professorenes uvilje mot biljard. Professorene ville, mente Heyerdahl, "naar auditoriet nu og da var mindre fuldt, ganske naturlig tro, at det var billiarden, som trak studenterne fra forelæsningerne."
Hverken biljardspill eller bord nevnes i noen kjente verk frem til Hovedstyret i 2014 valgte å innhente to brukte bord til Foajeen. Disse ble godt brukt og etterhvert ødelagt, blant annet grunnet deres mangel på tildekke, men også fordi lokasjonen gjorde det nødvendig tidvis å flytte rundt på bordet. Alle gjester på Chateau Neuf kunne leie bordet timesvis for kr. 50,-, og det var gratis for medlemmer. Evigregjerende kretsmester var Tharma, med Britt Medalen Nilsen på en solid andreplass. En gang, trolig i 2017, valgte styret å kalle inn til dugnad, hvor biljardbordene ble fjernet. Samfundet var igjen uten den mest underholdende beskjeftigelse, men det varte ikke lenge.
Utover på vårsemesteret 2022 ble kjelleren på NAV Grünerløkka åpnet som biljardsalong, med 20 biljardbord til kr. 100.000,- hver. Det var her hvor fire studenter fikk ideen om å etablere en ny forening, med eneste mål å få et nytt og godt bord til Chateau Neuf. 4. august ble Oslostudentenes Biljardforening stiftet, og i oktober kom det et bord til kr. 50.000,- til Teaterfoajeen etter godkjenning fra Universitetet og administrasjonen på Chateau Neuf. Bordet ble innviet av styreleder Olav Rørstad. En gang i løpet av høsten 2023 ble steinplatene på mystisk vis forskjøvet, noe som har resultert i at bordet ikke er operativt inntil videre. Foreningens stiftere har påtatt seg ansvaret for å fikse opp i problemet. "Et samfunn må ha et bord," lød det.