Narve Erling Trædal

Fra Viteboka
Hopp til navigering Hopp til søk
Narve Erling Trædal
Født25. august 1949 (72 år)
Formand
1974

Narve Erling Trædal var formann i Det Norske Studentersamfund i 1974.

Trædal studerte psykologi ved Universitetet i Oslo og ble aktiv i studentpolitikken. Han kom i kontakt med den voksende ml-bevegelsen, og ble i 1971 medlem i SUF(m-l).

I 1973 avtjente Trædal verneplikt i på Reitan utenfor Bodø, hvor han lekket hemmelige NATO-telegram til Klassekampen, noe som seinere førte til Trædal-saken.

I 1974 stilte Trædal som formannskandidat ved Det Norske Studentersamfund, der Rød Front nå møtte konkurranse fra et SV-dominert alternativ. Trædal var et kjent og samlende navn for venstresiden, hadde gode evner på en talerstol, og Rød Front vant valget.

Men formannsjobben ble større enn noen hadde tenkt, for nettopp i dette semesteret lanserte de konservative en massiv valgkampanje. Under parolen «Fei dem ut!» mobiliserte Den Konservative Studenterforening for å velte Rød Front. Utspillet kom overraskende for venstresiden, og ble opptakten til den største mobiliseringen i Studentersamfundets nærmere 200-årige historie.

For å ha stemmerett i Studentersamfundet, måtte man ha deltatt på minst to møter – ha «to klipp» i medlemskortet. Trædal kom derfor til å lede et studentersamfunn med lange køer ved inngangene, konstant fullsatte saler og intense debatter mellom de ulike politiske konstellasjonene. Han måtte arrangere generalforsamling med plass til mer enn 5 500 deltagere, noe man klarte ved å dele arrangementet på lokaler både på Chateau Neuf og på Blindern. Rød Front vant med 3245 stemmer. «En imponerende aktivitet», oppsummerte Trædal i ettertid.