Studentergalla

Fra Viteboka
Hopp til navigering Hopp til søk

Hvis galla er påbudt, bærer menn livkjole og kvinner festfin, fotsid kjole. I Norge er bunad spesifisert som gallaantrekk.

Militært personell (også pensjonert) kan bære mørk uniform.

Prester kan bære sin embedsdrakt.

For damenes kjole er farge og mønster valgfrie, men snitt og materiale bør være stilfulle. Svart og hvitt skal dog helst unngås da disse er henholdsvis offisielle begravelses- og bryllupsfarger. Todelt drakt kan brukes, men rett kjole bør unngås, ettersom denne er mindre praktisk på ball. Lange hansker kan bæres, dog ikke ved bordet.

Studenter forventes ikke å inneha midler nok til å alltid kunne bære de korrekte tøy, og menn kan derfor ikle seg dress. Kvinner kan tillate seg litt kortere kjoler, så lenge de dekker knærne, og helst går et stykke ned på leggen.

På studentergalla er den groveste synd å bemærke at noens klesdrakt ikke er korrekt.

Ordensbånd bæres over høyre skulder, og hviler på venstre hoftekam. Dette er fordi det originalt skulle kunne festes der man bar sverdet sitt. For menn i kjole og hvitt er det korrekte å bære ordensbåndet på utsiden av vesten og innsiden av jakken. Man kan bære opptil tre ordensbånd, men da må de neste to være på innsiden av vesten. Har man ikke et helt ordensbånd, kan dette jukses til ved å festes på innsiden av vesten, så det ser ut som om båndet strekker seg hele veien.

Kvinner kan, i stedet for å bære fullt bånd, ta et stykke bånd og knyte båndet til en liten sløyfe til å bære på kjolen. Prosedyren for å lage en slik sløyfe er som følger: Man legger båndet horisontalt med to bukter på hver side og legger resten rundt midten - slik at det ligner litt på en tversoversløyfe... Båndet skal ligge slik at sløyfene er direkte overlappende i høyderetningen. Det er meget viktig å huske hvilken farve som er øverst på nasjonsbåndene når man laver sløyfen: Den «letteste»/lyse fargen skal være øverst, og den «tyngste»/mørkeste fargen nederst.

Se også