Ordensbånd

Fra Viteboka
Hopp til navigering Hopp til søk
Representanter på galla, med ordensbånd i flere variasjoner. Foto: Fotoklubben

Ordensbånd benyttes ved formelle og store anledninger, for eksempel galla. Båndet går fra høyre skulder til venstre hofte.

De ordentlige ordensbånd bæres av personer som innehar en orden, men representanter (som oftest medlemmer av et styre) bærer en tynnere og enklere versjon av båndet som egentlig heter representasjonsbånd. De forskjellige foreningenes styremedlemmer bærer disse på galla, og om noen representerer Det Norske Studentersamfund hos vennskapsforeninger bærer de Studentersamfundets røde representasjonsbånd.

Skandinaviske vennskapsforeninger (spesielt i Sverige) er ofte såkalte nationer, og representanter for disse bærer nasjonsbånd. Slike bånd deles også gjerne ut som gaver til venner, og disse kan da bæres i all framtid av mottakerne.

Kvinner kan, i stedet for å bære fullt bånd, ta et stykke bånd og knyte båndet til en liten sløyfe til å bære på kjolen. Prosedyren for å lage en slik sløyfe er som følger: Man legger båndet horisontalt med to bukter på hver side og legger resten rundt midten - slik at det ligner litt på en tversoversløyfe... Båndet skal ligge slik at sløyfene er direkte overlappende i høyderetningen. Det er meget viktig å huske hvilken farve som er øverst på nasjonsbåndene når man laver sløyfen: Den «letteste»/lyse fargen skal være øverst, og den «tyngste»/mørkeste fargen nederst.

Farger og foreninger