Universitetsgata 26

Fra Viteboka
Universitetsgata slik den så ut i 2012, like før LaWo flytta inn. Foto: GAD

Univeristetsgata 26 var tilholdssted for Det Norske Studentersamfund 1861-1918. Det var Studentersamfundets første permanente lokale, og blei reist spesielt for dette formålet. Tomta blei kjøpt i 1859, og bygningen blei tegna av den svenske arkitekten Victor Emil Langlet. I 1919 blei tredjeetasjen og mansardtaket bygd på, tegna av August Nielsen og Harald Sund.

Søken etter et eget hus og H.M. Grisen

Innsamling til bygginga av et eget hus for Studentersamfundet skjedde i løpet av 1850-årene. For å bistå i sparingen, fikk Studentersamfundet blant annet en sparegris i gave av Studentforeningen i København, og denne grisen blei seinere døpt Hans Majestet Den Gyldne Gris. I 1859, samme år som Grisen fikk sitt navn, blei det også kjøpt ei tomt i Universitetsgata.

Hele bygningen, med to etasjer og høy kjeller, sto ikke ferdig før i 1871, men Festsalen blei tatt i bruk allerede ved 50-årsmarkeringa til Universitetet i Oslo i 1861. Lokaler for mindre festlige lag må også ha stått klar tidligere, for ifølge legenden skal Hans Majestet Grisen ha falt ut av vinduet i bygningens andre etasje en sein nattestime i 1865.

1879-94 holdt Deichmanske Bibliotek til i loftetasjen. I 1889 holdt Edvard Munch utstilling i gården, som regnes som norsk kunsthistories første separatutstilling. Årene rundt unionsoppløsningen blei bygningen et viktig sted for opinionsdannelsen, og våren 1905 blei det holdt foredrag med både Fridtjof Nansen og Georg Stand.

Lokalene blei etter hvert for små, og i førkrigstiden blei flere større foredrag holdt i Gamle Logen. I 1918 solgte Studentersamfundet lokalene, og begynte en omflakkende tilværelse som ville vare fram til Chateau Neuf sto klart i 1973.

Etter Studentersamfundet

Fra 1921 til 1925 holdt teateret Mayol-teatret til i bygningen, og Per Aabel hadde sin debut her i 1921. Kirsten Flagstad hadde også ei rekke strålende opptredener på scenen i nummer 26.

Under den andre verdenskrig huset restaurantlokalene i gården den tyskdrevne nattklubben/offisersbordellen «Löwenbräu». I august 1941 forsøkte Osvald-gruppen å sprenge stedet. De to sabotørene Asvor Ottesen og Aksel Engelsgaard gjestet etablissementet, spiste - og etterlot en koffert med sprengstoff under bordet da de gikk. Bomben ble imidlertid oppdaget før den gikk av.

I nyere tid har tallrike private teaterselskaper benytta huset. Her har også opp gjennom åra vært mange kjente serveringssteder, blant annet Humlen/Humla, Ribo, Studio 26, Down Town, Chez Bendriss, Barock og Last Train.

I 1960 flyttet the Penguin Club til Universitetsgaten 26 i etasjen over, mens restaurant Ribo drev i første etasje. Dizzie Tunes overtok «Humla» i Universitetsgata 26 i 1990 og gjorde det om til Dizzie Showteater. I 2013 åpna utestedet LaWo i lokalene.

Se også