Plakater

Fra Viteboka

Trykk av plakater, booklets og flyers

Etter å ha vært i møte med Jan Petter i Litografia har Medieavdelingen disse tipsene til deg som skal bestille promoteringsmateriell:

1. Det finnes 2 typer trykk, digital og offset. Digital har en begrenset størrelse på A3, men offset er det man bruker for større plakater. Først printer de plakaten på en aluminiums plate, før de bruker en større printer. Derfor er små serier ganske dyrt, men jo mer du bestiller jo mindre er forskjellen i pris.
2. Det er flere typer vekt på papiret. Standard er 150 g, men om du har plakater som skal tåle masse anbefales det å ha run 200g.
3. Legg inn marginer for beskjæring og smykk farger. Hvis du bruker Medieavdelingen og designerne der så tenker de allerede på dette under design av plakaten.
4.Bestill gjerne sammen med andre foreninger! Dette gjør det billigere for begge. Litografia har mulighet til å dele opp regningen for hver forening om er med i bestillingen.
5.En smart løsning om dere skal bestille både flyers og plakater er å kombinere dette i PDF’en. Legg flyersene rundt plakaten. Dermed kan du få trykket 5 flyers pr. plakat, noe som igjen gjør det billigere for dere som forening. Igjen, husk marginer rundt både plakatene og flyersene
6. Type papir er også noe som påvirker prisen. Jo mer ”ekte” papir det er, jo dyrere er det. Det er ikke de store forskjellene, men om det er veldig viktig å få det billigst mulig er det noe å tenke på.

Trykkavtalen

Det Norske Studentersamfund har en trykkeavtale med LaserTrykk, et dansk trykkeri, hvor vi får 15% rabatt på alt vi bestiller gjennom dem. Det at vi har en samla rabatt betyr dog at det går ut over alle på huset om noen ikke betaler ei regning. Da stenger LaserTrykk krana, og det blir umulig for noen å bestille PR-materiale. Husk at LaserTrykk oppgir prisene sine før moms (merverdigavgift), så du må gange den oppgitte prisen med 1.24, for å få den reelle prisen.

Her er noen eksempel på priser fra LaserTrykk (prisene er fra våren 2014 og medregna rabatten på 14%):

  • 200*A3 offset trykk 170g papir: 1896,- + mva og 50,- administrasjonsgebyr
  • 200*A3 digitalt trykk 170g papir: 691,- + mva og 50,- administrasjonsgebyr
  • 200*A2 offset trykk 170g papr: 1945,- + mva og 50,- administrasjonsgebyr
  • 200*B3 offset trykk 170g papir: 1955,- + mva og 50,- administrasjonsgebyr
  • 200*B3 digitalt trykk 170g papir: 721,- + mva og 50,- administrasjonsgebyr
  • 200*B2 offset trykk 170g papir: 1482,- + mva og 50,- administrasjonsgebyr

Booklets:
Her er det flere muligheter til å spare penger. Det billigste er å ha 16 eller 32 sider(!). Det er mulig å bestille andre antall også, men dette er helt klart billigst. Det viktigste er at antall sider kan deles på 4. De kan også gjøres i forskjellige størrelser, for eksempel hadde STUDiO A6. Man kan også velge mellom forskjellige typer papir; matt, silk, og glans. Vi har ikke fått noe pris tilbud på dette siden det avhenger av mange ukjente faktorer.

Generell info:
Hvem skal jeg kontakte?

Ta kontakt med Medieavdelingen, som bestyrer LaserTrykk-avtalen. Hvis foreninga di trykker mange plakater, kan det være lurt å få tilgang til kundesenteret, så man slipper å gå gjennom Medieavdelingen hver gang man skal bestille.

Hvor lang tid tar det?
Med levering og trykk regn med minst 4 dager, men de kan også gjøre det kjappere om det er helt krise. Ekspresslevering kan ofte gjøres om man slenger på 200,- , og det er mulig å ta kontakt med LaserTrykk for å påpeke at det virkelig er nødvendig å få materialet lever raskt. Men det beste er sjølsagt om du bare bestiller materialet i god tid.

Hvor leverer de plakatene og fakturaer?
Plakater blir levert i Ekspedisjonen. Fakturaer kommer vanligvis på e-post. Om du har bestilt gjennom Det Norske Studentersamfund, betaler de ofte og viderefakturerer. Da kommer fakturaen i Posthylla til foreninga. Bestiller du sjøl gjennom kundesenteret, kan du be om å få fakturaen tilsendt på egen eller foreningas e-post.

Se også