Radio Nova

Fra Viteboka
Hopp til: navigasjon, søk
Radio Nova (RN)
Radio Nova (RN)
RolleMedieforening
Grunnlagt1950
Redaktør
Daglig leder
Eline Hystad
Simen Flotvik Mathisen
Kontakt
Kontor4. etasje (kontortid 10 – 17-ish)
E-postsimenfmathisen@gmail.com
Nettstedradionova.no

Radio Nova, grunnlagt i 1950 som Oslostudentenes Radioclub (OSRC), er studentradioen i Oslo. Radio Nova er en av Norges eldste lokalradiokanaler, og var Norges første radio som kom med daglige oppdaterte studentnyheter på radio og på nett. Radioen er drevet på et idealistisk grunnlag, og nær sagt ingen av journalistene eller teknikerne får økonomisk kompensasjon eller lønn. Radioen sendes på DAB+ og nettspiller. I dag er det 6 faste ansatte og ca. 100-150 frivillige journalister og teknikere.

Kontakt

Radio Nova holder til i det meste av den søndre delen av kontorgangen i 4. etasje. På dagtid er det ansatte der alle hverdager. De har også et pauserom hvor man kan stikke innom, spise matpakka si (eller lunsj til bare 20 kr.!) og si hei/delta på quiz!

Telefon: 22 85 70 00
Faks: 22 84 41 94
E-post: simenfmathisen@gmail.com

Innhold

Per oktober 2017 sender Radio Nova 24 timer i døgnet fordelt på ca. 40 programposter. De har programmer om film, litteratur, musikk, kunst, sport, humor, program for internasjonale studenter med mer, alle med et studentvennlig perspektiv.

Sendeplanen finner man til enhver tid her.

Styret

Styret i Radio Nova består av:

  • 3 representanter fra Velferdstinget (styreleder)
  • 2 representanter fra Radio Novas journalister (RN)
  • 2 representanter fra Radio Novas teknikere (OSRC)

(I tillegg møter daglig leder som sekretær, og ansvarlig redaktør som observatør.)

Historie

Se artikkel Radio Nova Hall of Fame

16. mars 1982 gikk Radio Nova, Norges første ikke-kristne nærradio, ut over eteren for første gang. I studio satt ansvarlig redaktør Tore Tollersrud, som noe stotrende proklamerte at oslostudentenes nærradio hadde det noe diffuse mål «å være en nærradio for Oslo-området».

Allerede på dette tidspunktet hadde imidlertid Radio Nova en mer enn 30 år gammel forhistorie. I 1950 ble Oslostudentenes Radioclub (OSRC) opprettet. OSRC bestod av en gjeng teknisk interesserte studenter som opp gjennom årene skulle bygge opp en komplett radiostasjon med FM- og mellombølgesender. I perioden 1950-1968 kjørte OSRC radiosendinger, «Radio Susi», fra egen sender i forbinnelse med UKA.

Da NRK-monopolet sprakk den 16. desember 1981, hadde OSRC allerede kontakt med studenter som hadde vært med i Radio Susi for en mulig forsøksvirksomhet med radiosendinger. Prosjektet gikk under navnet «Studentradioen» og skulle være et samarbeid mellom OSRC, Studentsamskipnaden i Oslo, og Universitetet i Oslo.

23. desember 1981 fikk OSRC svar på sin konsesjonssøknad fra Kultur- og Vitenskapsdepartementet. De var gitt “løyve til avgrenset kringkasting av radioprogram fra Televerkets sender i Oslo” i en forsøksperiode inntil 1. januar 1983. Så var det hele i gang!

Vi har siden 1987 vært fast frekvenskamerat med RadiOrakel. Vi har også delt frekvens med radiokanaler som Omega Radio, Morgenbladet, Radio Christiania, Radio Tellus og Radio Radium. I inneværende konsesjonsperiode er det Radio Nova, RadiOrakel, Radio Tamil Murasam, og PAK Radio som deler frekvensen 99,3.

I mars 2007 feiret radioen sitt 25-års jubileum med en 3-dagers festival på diverse steder i Oslo. Den faktiske bursdagen, 16. mars, ble feiret med en heidundrandes bursdagsfest på Spasibar.

Norsk Lokalradioforbund (NLF)

Radio Nova er medlem av Norsk Lokalradioforbund (vet ikke helt hvorfor), og betaler en årskontingent for 2017 på nesten 11.000 NOK.

Lokalradioforbundet kan være en ressurs i krevende saker som konsesjonsrunder og vederlagsavtaler, men tilbyr også fagkompetanse og rådgivning for de som trenger dette.

Om NLF:

“Norsk lokalradioforbund organiserer 170 Lokalradioer i Norge. Medlemsstasjonene består av alt fra de store lokalradiostasjonene som eies av de store mediehusene til de små bygderadioene som opererer i hele landet.

Ved å gå inn på medlemsoversikten vil du finne alle medlemsstasjonene fordelt fylkesvis.

De store kommersielle stasjonene i byene finner du her side om side med mindre stasjoner som har ulike former for budskapsformidling. Du finner en rekke stasjoner tilhørende de store mediehusene, - du finner ulike studentradioer rundt om i landet, - du finne er rekke radiostasjoner som drives av ulike trossamfunn og ikke minst stasjoner med programmer på mange språk.

Lokalradiostasjonene i Norge omsatte for over 327 mill. kroner i 2006.

Hovedinntektskilden for lokalradioene er i hovedsak reklame om sponsormidler, men rundt 70 stasjoner omsetter for mer enn 75 millioner kroner i radiobingo.”

Studentradionen i Norge (SiN)

Radio Nova samarbeider med studentradioer rundt omkring i landet i Studentradioene i Norge (SIN). Der blir det blant annet laget en felles Studentradiolista som er et alternativ til vanlige hitlister.

SiN ledes per oktober 2017 av et styre bestående av de demokratisk valgte redaktørene i følgende medlemsradioer:

  • SRiB (Bergen)
  • Radio Revolt (Trondheim)
  • Radio Nova (Oslo)
  • SMiS (Stavanger)
  • Volda Studentradio (Volda)

I tillegg er Hurradio (Tromsø) løst tilknyttet, men uten fast styrerepresentant.

Se også