Radio Nova

Fra Viteboka
Hopp til: navigasjon, søk
Radio Nova (RN)
Radio Nova (RN)
RolleMedieforening
Grunnlagt1950
Redaktør
Daglig leder
Albert Alfiler
Eirik Wilhelm Engel Thorsen
Kontakt
Kontor4. etasje (kontortid 10 – 17)
E-postdagtid@radionova.no
Nettstedradionova.no

Radio Nova, grunnlagt i 1950 som Oslostudentenes Radioclub (OSRC), er studentradioen i Oslo. Radio Nova er Norges eldste lokalradio og var Norges første radio som kom med daglige oppdaterte studentnyheter på radio og på nett. Radioen er drevet på et idealistisk grunnlag, og nær sagt ingen av journalistene eller teknikerne får økonomisk kompensasjon eller lønn. Radioen sendes på frekvens 99,3. I dag er det 6 faste ansatte og ca. 100 frivillige journalister og teknikere.

Kontakt

Radio Nova holder til i det meste av den søndre delen av kontorgangen i 4. etasje. På dagtid er det ansatte der alle hverdager. De har også et pauserom hvor man kan stikke innom, spise matpakka si og si hei!

Telefon: 22 85 70 00
Faks: 22 84 41 94
E-post: dagtid@radionova.no

Innhold

Per mars 2009 sender Radio Nova 69 timer i uken fordelt på 36 programposter. De har programmer om film, litteratur, musikk, kunst, sport, akademia, humor, program for internasjonale studenter, radioteater med mer, alle med et studentvennlig perspektiv.

Sendeplanen finner man til enhver tid her.

Styret

Styret i Radio Nova består av:

  • 3 representanter fra Velferdstinget (styreleder)
  • 2 representanter fra Radio Novas journalister (RN)
  • 2 representanter fra Radio Novas teknikere (OSRC)

(I tillegg møter daglig leder som sekretær, og ansvarlig redaktør som observatør.)

Historie

Se artikkel Radio Nova Hall of Fame

16. mars 1982 gikk Radio Nova, Norges første ikke-kristne nærradio, ut over eteren for første gang. I studio satt ansvarlig redaktør Tore Tollersrud, som noe stotrende proklamerte at oslostudentenes nærradio hadde det noe diffuse mål «å være en nærradio for Oslo-området».

Allerede på dette tidspunktet hadde imidlertid Radio Nova en mer enn 30 år gammel forhistorie. I 1950 ble Oslostudentenes Radioclub (OSRC) opprettet. OSRC bestod av en gjeng teknisk interesserte studenter som opp gjennom årene skulle bygge opp en komplett radiostasjon med FM- og mellombølgesender. I perioden 1950-1968 kjørte OSRC radiosendinger, «Radio Susi», fra egen sender i forbinnelse med UKA.

Da NRK-monopolet sprakk den 16. desember 1981, hadde OSRC allerede kontakt med studenter som hadde vært med i Radio Susi for en mulig forsøksvirksomhet med radiosendinger. Prosjektet gikk under navnet «Studentradioen» og skulle være et samarbeid mellom OSRC, Studentsamskipnaden i Oslo, og Universitetet i Oslo.

23. desember 1981 fikk OSRC svar på sin konsesjonssøknad fra Kultur- og Vitenskapsdepartementet. De var gitt “løyve til avgrenset kringkasting av radioprogram fra Televerkets sender i Oslo” i en forsøksperiode inntil 1. januar 1983. Så var det hele i gang!

Vi har siden 1987 vært fast frekvenskamerat med RadiOrakel. Vi har også delt frekvens med radiokanaler som Omega Radio, Morgenbladet, Radio Christiania, Radio Tellus og Radio Radium. I inneværende konsesjonsperiode er det Radio Nova, RadiOrakel, Radio Tamil Murasam, og PAK Radio som deler frekvensen 99,3.

I mars 2007 feiret radioen sitt 25-års jubileum med en 3-dagers festival på diverse steder i Oslo. Den faktiske bursdagen, 16. mars, ble feiret med en heidundrandes bursdagsfest på Spasibar.

Norsk Lokalradioforbund (NLF)

Radio Nova er medlem av Norsk Lokalradioforbund (vet ikke helt hvorfor), og betaler en årskontingent for 2010 på nesten 8.000 NOK.

Lokalradioforbundet kan være en ressurs i krevende saker som konsesjonsrunder og vederlagsavtaler, men tilbyr også fagkompetanse og rådgivning for de som trenger dette.

NLFs viktigste funksjoner for Radio Nova

Det er særlig på to områder NLF spiller en rolle for oss i Radio Nova.

Søknader til Medietilsynet

Norsk lokalradioforbund (NLF) mottar søknadene fra lokalradiostasjoner, og foretar en prioritering av det innsendte materialet. Deretter sender de inn anbefalinger til Medietilsynet, som så fatter vedtak på hvilke prosjekter som får tilskudd.

Nominasjoner til Prix Radio

Hver høst kåres radio-Norges beste reportasjer, intervjuer, programledere osv, under Radiodager i Oslo. Lokalradioene i Norge sender inn sine beste bidrag til en forjury i Norsk Lokalradioforbund, som gjør et utvalg og sender de beste bidragene videre til hovedjuryen i Prix Radio.

Om NLF:

“Norsk lokalradioforbund organiserer 170 Lokalradioer i Norge. Medlemsstasjonene består av alt fra de store lokalradiostasjonene som eies av de store mediehusene til de små bygderadioene som opererer i hele landet.

Ved å gå inn på medlemsoversikten vil du finne alle medlemsstasjonene fordelt fylkesvis.

De store kommersielle stasjonene i byene finner du her side om side med mindre stasjoner som har ulike former for budskapsformidling. Du finner en rekke stasjoner tilhørende de store mediehusene, - du finner ulike studentradioer rundt om i landet, - du finne er rekke radiostasjoner som drives av ulike trossamfunn og ikke minst stasjoner med programmer på mange språk.

Lokalradiostasjonene i Norge omsatte for over 327 mill. kroner i 2006.

Hovedinntektskilden for lokalradioene er i hovedsak reklame om sponsormidler, men rundt 70 stasjoner omsetter for mer enn 75 millioner kroner i radiobingo.”

Studentradionen i Norge (SiN)

Radio Nova samarbeider med studentradioer rundt omkring i landet i Studentradioene i Norge (SIN). Der blir det blant annet laget en felles Studentradiolista som er et alternativ til vanlige hitlister.

SiN ledes per juni 2010 av et styre bestående av de demokratisk valgte redaktørene i følgende medlemsradioer:

  • SRiB (Bergen)
  • Radio Revolt (Trondheim)
  • Radio Nova (Oslo)
  • SMiS (Stavanger)
  • Volda Studentradio (Volda)

I tillegg er Hurradio (Tromsø) løst tilknyttet, men uten fast styrerepresentant.

Se også