Konsertforeningen Betong

Fra Viteboka
Konsertforeningen Betong (KB)
Konsertforeningen Betong (KB)
RolleArrangørforening
Grunnlagt18. november 1998
LederThea Sølling Nilsen
Kontakt
Kontor3. etasje
E-postpost@betongoslo.no
Nettstedbetongoslo.no

Konsertforeningen Betong (tidligere Clubstyret) er en av foreningene som arrangerer konserter på Studentersamfundets største konsertscene Betong samt den litt mindre Klubbscenen. Betong har i dag ca 20 aktive medlemmer og et styre på 7 personer. Medlemmene får tilbud om opplæring i booking, markedsføring og avvikling av større og mindre arrangement.

Tidligere år har scenen blant annet hatt besøk av Röyksopp, Madrugada, De La Soul, Sigur Rós, Samantha Fox, Surferosa, Dead Kennedys og Jackass. Foreningen fylte 15 år i 2013 og feiret med blant annet Mos Def, Dinosaur Jr., Editors og Jens Lekman. Det er også blitt opprettet en kredibel festival for stoner/doomrock, Høstsabbat, som ble arrangert første gang september 2013.

Historie

Konsertforeningen Betong ble selvstendig forening 18. november 1998, opprinnelig med navnet Clubstyret. Clubstyret hadde tidligere vært et utvalg under Det Norske Studentersamfund (DNS), og å være leder for Clubstyret var et styreverv i DNS. Kjente personer som har vært leder av Clubstyret mens det var et DNS-utvalg, er blant annet programleder Nadia Hasnaoui. Det betyr at DNS har hatt et clubstyre iallfall siden tidlig 80-tall.

Utskillelsen av Clubstyret som en egen forening kom som følge av studenthusprosjektet, der blant annet Chateau Neuf AS ble opprettet som et aksjeselskap med ansvar for bardriften og huset Chateau Neuf ble solgt til UiO. Årsaken til dette var at man ønsket å spre risikoen på flere selvstendige aktører, for å på den måten redusere muligheten for konkurs i DNS.

På stiftelsesmøtet 18. november 1998 ble det første foreningsstyret valgt, med funksjon fra og med vårsemesteret 1999. Fra da av hadde foreningen ansvar for egen økonomi. Det var 14 personer til stede på møtet. 13 aktive medlemmer av Clubstyret, i tillegg til daværende leder i DNS, Kyrre Alvær (som også fungerte som valgkomité). Bård Henning Tvedt ble valgt som foreningens første leder.

Det første arrangementet Clubstyret avholdt som egen forening var Semesterstartfest den 28. januar 1999.

Clubstyret endret navn til Konsertforeningen Betong på generalforsamling 22. november 2006. Styrets begrunnelse for navneendringen var som følger:

"Foreningen Clubstyret har hatt navnet Clubstyret siden oppstarten som egen forening i 1998. Det har også forut for dette vært tradisjon ved Studentersamfundet at gjengen som har syslet med konserter og lignende moro har hatt navnet Clubstyret. Dessverre har aldri Clubstyret satt seg særlig godt som navn utad. Selv på Chateau Neuf er det ganske mange som ikke vet hva Clubstyret er, eller umiddelbart skjønner hva vi driver med. Når vi henvender oss til eksterne (artister, øvrig bransje, media, publikum) benytter vi stort sett alltid navnet Betong eller Studentersamfundet. Vi ønsker oss et navn vi kan være stolte av og bruke i det daglige, og som kan knytte oss nærmere til den kjelleren der vi avholder nær samtlige av arrangementene våre. Forhåpentligvis vil dette føre til at navnet på foreningen blir mer kjent, og at dette igjen vil resultere i større rekruttering av medlemmer, positiv pr og mer publikum. For øvrig er ikke en slik navneendring så veldig unik, bl.a. har filmklubben (Cinema Neuf) og teatret (Teater Neuf) skiftet navn i løpet av de par siste årene."

Orden

Konsertforeningen Betongs orden kalles Club:Consult. Bakgrunnen for den noe pussige stavemåten er ukjent, men den kan dateres tilbake til iallfall år 2000 da den dukket opp på foreningens medlemsliste. Livstidsmedlemmer av foreningen mottar en enormt upraktisk klubbe som bevis på medlemskap. Klubba er kjent for å ødelegge dresser, kjoler og annet tøy. Dette skyldes de spisse piggene klubba er utrustet med.